Janssen in België neemt in de farmaceutische industrie een opvallende plaats in. Het bedrijf ontwikkelt niet alleen geneesmiddelen, het produceert en verdeelt ze ook. Janssen in België speelt een sleutelrol in het globale productienetwerk van Johnson & Johnson, de J&J Supply Chain. De toeleveringsketen is het geheel van stappen dat nodig is voor de productie en distributie
van geneesmiddelen, medische instrumenten en consumentenproducten. In het productieproces onderscheiden we de chemische productie (Geel) en de farmaceutische productie (Beerse/Olen). De distributie gebeurt grotendeels vanuit het Europees Distributiecentrum in La Louvière.

Jaarlijks investeert Janssen in België gemiddeld 140 miljoen euro om de productie ‘state-of-the-art’ te houden en klaar te staan voor de productie van geneesmiddelen van de toekomst. Janssen in België investeert in de kostenefficiënte en innovatieve productie van medicijnen en onderschrijft het concept ‘fabriek van de toekomst’, gepromoot door de Vlaamse Overheid. De centrale vraag daarbij is: wat moeten we doen om productiebedrijven in België en Europa te behouden? Het bedrijf stelt zich open voor de wereld, omarmt gedigitaliseerde processen, ontwikkelt synchroon producten en productieprocessen en aarzelt niet om nieuwe productiemiddelen van wereldklasse in te zetten om de productieprocessen te optimaliseren. Kwaliteit staat daarbij steeds centraal.

De Janssen Supply Chain won in 2013 een belangrijke Supply Chain Award. Met deze prijs willen de Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek (VIB) en de Belgium Supply Chain Organization (PICS) bedrijven stimuleren om in projecten te investeren die het dienstenniveau en de efficiëntie van hun leveringsketen verbeteren en de beste praktijken in de toelevering erkennen.

De Janssen Supply Chain omvat 21 sites, verspreid over de hele aardbol, en vertrouwt daarnaast toeleveringsopdrachten toe aan meer dan 150 externe productiepartners. Een dergelijke uitdaging heeft enkel kans op slagen als ze kan terugvallen op een harmonieuze planningstrategie. Een die strategie lokte heel wat bewondering uit, met een mooie erkenning als resultaat.

‘Continu verbeteren’ blijft bij Janssen Supply Chain niet bij mooie woorden. Lean Manufacturing wordt sinds 2012 in de praktijk gebracht. Door de basisprincipes van deze werkmethode consequent toe te passen, hoopt men op korte termijn meer te kunnen produceren met dezelfde middelen.  

71_GeelNieuwGebouw.jpg

Economische
Duurzaamheid

Janssen is ervan overtuigd dat sterke bedrijfsresultaten, correcte beleidsvoering en gefocuste activiteiten de weg vormen naar economische duurzaamheid. 

Janssen moet zich constant heruitvinden om het hoofd te bieden aan de structurele en economische veranderingen die zijn omgeving beïnvloeden. Daarom zet Janssen in op het aangaan van partnerschappen in een open innovatiemodel en op het continu bijsturen van zijn kostencompetitiviteit door enkel geneesmiddelen met een hoge therapeutische toegevoegde waarde te ontwikkelen. 

Dit betekent voor Janssen: gefocust en leidinggevend zijn in Onderzoek & Ontwikkeling en efficiënt en vooruitstrevend in Productie om nieuwe therapeutische oplossingen sneller en goedkoper tot bij de patiënten te brengen en een groeistrategie te implementeren om op al deze terreinen te kunnen blijven investeren.