Janssen Global Public Health opgericht

Janssen kondigde in 2013 de vorming aan van Janssen Global Public Health (GPH), een belangrijke nieuwe groep die vastberaden is om samen met anderen oplossingen te vinden die het tij van de wereldwijde gezondheidszorg kunnen keren en een antwoord kunnen bieden op de medische noden van onder meer kwetsbare gemeenschappen. De nieuwe structuur bundelt alle inspanningen van Janssen op het vlak van de ontwikkeling en de beschikbaarheid van innovatieve medicatie Het doel is om onoplosbare gezondheidsproblemen op nieuwe en onverwachte manieren aan te pakken. Janssen GPH mikt vooral op oplossingen voor ziekten die zwaar wegen op landen met beperkte middelen en opkomende markten.


98448935-1-1.jpg

Lancering van INVOKANA® (canagliflozin), IMBRUVICA™ (ibrutinib), OLYSIO™ (simeprevir)

In 2013 werden in de Verenigde Staten en verschillende andere landen 3 nieuwe producten gelanceerd. Janssen kondigde in maart 2013 de goedkeuring aan door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) van INVOKANA® (canagliflozin) voor de behandeling van volwassenen met type 2 diabetes. De ziekte treft momenteel 371 miljoen mensen over de hele wereld en zal naar verwachting circa 552 miljoen mensen treffen tegen 2030.

iStock_000023277021XLarge.jpg

Daarnaast keurde de FDA IMBRUVICA™ (ibrutinib)-capsules goed voor patiënten met mantelcellymfoom (MCL). MCL is een zeldzame, slopende ziekte met een slechte uitkomst en er is sprake van een grote onvervulde medische behoefte. IMBRUVICA is een van de eerste geneesmiddelen waarvoor een goedkeuring werd gegeven via de nieuwe Breakthrough Therapy Designation-procedure van de FDA, die bedoeld is om de beoordeling en ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van ernstige of levensbedreigende aandoeningen te versnellen.

De FDA keurde in 2013 OLYSIO™ goed voor de behandeling van chronische hepatitis C-infectie. Chronische hepatitis C is een via het bloed overdraagbare infectieziekte van de lever. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschrijft de ziekte als een virale tijdbom: wereldwijd zijn er ongeveer 150 miljoen HCV-patiënten.

Dr. Paul Stoffels in top 25 van biofarmasector

Op 12 februari 2013 bestempelde FierceBiotech, een Amerikaans blad dat de ontwikkelingen in de biotechsector op de voet volgt, Dr. Paul Stoffels als een van de meest invloedrijke leiders binnen de farma-industrie en de biotechsector. Stoffels is Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson en de wereldwijde voorzitter van de Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, die nu Janssen heten. Hij werkte nauw samen met Dr. Paul Janssen en maakte zelf naam in de vroege jaren 90 met zijn baanbrekend onderzoek naar hiv-resistentie. Op zoek naar een efficiëntere manier om hiv te behandelen, sloeg hij echter het ondernemerspad in en richtte samen met Rudi Pauwels twee biotechnologiebedrijven op, Tibotec en Virco. Deze twee succesvolle bedrijven keerden later terug onder de vleugels van Johnson & Johnson en Stoffels kreeg almaar toenemende verantwoordelijkheden. 

Paul-Stoffels-MD-Chief-Scientific-Officer-Worldwide-Chairman-Pharmaceuticals.jpg

Janssen-Cilag past organisatie in België en Nederland aan

De commerciële organisatie Janssen-Cilag NV die de Janssen-geneesmiddelen in de Benelux ondersteunt en verkoopt opereert in een constant veranderende omgeving. De aanhoudende economische crisis, de toenemende vergrijzing en de steeds complexere geneesmiddelen zetten de overheden aan tot een strenger budgettair beleid voor bestaande en nieuwe geneesmiddelen. Ook de commerciële context waarin Janssen Benelux actief is, is de afgelopen jaren grondig veranderd. 

IS428-037.jpg

Om te beantwoorden aan die uitdagingen, heeft de directie in 2013 een nieuwe visie en een nieuw organisatiemodel ontwikkeld die de organisatie in staat moeten stellen om  flexibeler en efficiënter aan de noden van de patiënten, zorgverstrekkers in nieuwe therapeutische domeinen te beantwoorden. Het nieuwe organisatiemodel had het collectieve ontslag van 46 medewerkers van Janssen Benelux tot gevolg, van wie 31 in België en 15 in Nederland.

Janssen betreurt de gevolgen voor de betrokken personeelsleden en doet er alles aan om de geïmpacteerde werknemers zo goed mogelijk te begeleiden en zorgt waar mogelijk voor hertewerkstelling. Het bedrijf hecht veel belang aan het welzijn van al zijn medewerkers. Alle werknemers die werden ontslagen in het kader van het collectief ontslag, kregen een aanbod tot outplacement voor een periode van 60 uren gedurende 6 maanden. Voor werknemers die op het ogenblik van hun ontslag minstens 45 jaar waren, is er de mogelijkheid om de begeleiding 2 maal te verlengen met 3 maanden.

Janssen wint Supply Chain Award 2013

Janssen Supply Chain won in 2013 de Supply Chain Award. Met deze Award willen de Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek (VIB) en de Belgium Supply Chain Organization (PICS) bedrijven stimuleren om in projecten te investeren die het dienstenniveau en de efficiëntie van hun leveringsketen verbeteren en de beste praktijken in toelevering erkennen. Janssen Supply Chain omvat 21 sites verspreid over de hele aardbol en vertrouwt daarnaast toeleveringsopdrachten toe aan meer dan 150 externe productiecentra. Een dergelijke uitdaging heeft enkel kans op slagen met een harmonieuze planningsstrategie. En die strategie boekte tastbare resultaten, met een mooie erkenning als gevolg. 

supply.jpg

Krachten bundelen in strijd tegen hersenaandoeningen

iStock_000007624806XXLarge.jpg

In 2013 lanceerden het VIB, de KU Leuven, het UZ Leuven, Janssen en Johnson & Johnson Innovation, Stellar. De krachtenbundeling heeft als doel het makkelijker te maken om moleculaire inzichten in ziekteprocessen om te zetten in nieuwe geneesmiddelen en diagnostica voor hersenaandoeningen. 

Economische handelsmissie India

Janssen nam in november 2013 deel aan een Belgische economische missie naar India. De missie had als doel de economische relaties tussen België en India te versterken en te diversifiëren. Zowel Janssen als het moederbedrijf Johnson & Johnson hebben sinds jaar en dag een belangrijke aanwezigheid in India. Voormalig gedelegeerd bestuurder van Janssen Pharmaceutica Ajit Shetty sprak met de Indiase minister van Economische Zaken over de nood aan innovatieve en basisgeneesmiddelen. 

98448935-1-1.jpg

Voor het eerst sinds vele jaren opendeurdag

_D5A5253.jpg

Janssen in Beerse verwelkomde in maart 2013 duizenden bezoekers tijdens de opendeurdag van de zorg- en welzijnssector, de zogenaamde Dag van de Zorg. De talrijke bezoekers konden exclusief achter de schermen van Janssen kijken. Wat het bedrijf doet, is direct gelinkt aan de zorg die elk van ons vroeg of laat nodig heeft. Het bedrijf investeert al meer dan een halve eeuw in de zorg voor mensen en dit door aanhoudend te zoeken naar nieuwe doorbraakmedicijnen. 

10 jaar het verschil voor mensen met hiv

In 2013 was het precies 10 jaar geleden dat de Janssen hiv-franchise werd opgericht. Sinds 2003 heeft deze franchise 3 geneesmiddelen op de markt gebracht. Janssen heeft grote vooruitgang geboekt op weg naar zijn doel om een leider in de strijd tegen hiv te worden en het verschil te maken voor mensen die leven met hiv. De franchise staat nu bekend als Infectieziekten & Vaccins en breidde ondertussen haar actieterrein uit buiten hiv en de virologie naar onder meer hepatitis C en multidrugresistente tuberculose.

Janssen_microscopic12.jpg

Dierenrechtenactivisten voeren actie

dierenrechtenactivist_breed.jpg

In 2013 kreeg Janssen enkele keren te maken met protestacties van dierenrechtenorganisaties. Deze acties zijn gericht tegen het gebruik van proefdieren in de farmaceutische industrie. Het bedrijf erkent dat dierproeven hevige emoties kunnen losmaken. Ook Janssen gebruikt proefdieren omdat het wettelijk noodzakelijk is en kijkt uit naar de dag dat dit niet meer hoeft. 

Dr. Koen Andries gelauwerd

In 2013 kreeg Dr. Koen Andries een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Commandeur in de Leopoldsorde. Daarnaast werd hij ook op lokaal vlak gehuldigd door het gemeentebestuur van Beerse. Dr. Andries heeft al een lange carrière achter de rug als wetenschapper bij Janssen Pharmaceutica. Samen met Dr. Paul Janssen was hij de grondlegger van de ontwikkeling van de eerste aidsremmers van Janssen. De voorbije jaren ontwikkelde Koen, samen met zijn team, een nieuw geneesmiddel tegen multidrugresistente tuberculose.

koenandries_0.png

Eerste Lifetime Achievement Award van FIT

beidebenen.png

Op dinsdag 16 april 2013 ontving Tom Heyman uit handen van Vlaams minister-president Kris Peeters de eerste Lifetime Achievement Award van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse onafhankelijke agentschap dat belast is met het helpen van bedrijven bij hun wereldwijde export en het aantrekken van buitenlandse investeringen. Het moederbedrijf Johnson & Johnson kreeg de onderscheiding omwille van het  decennialange vertrouwen in ons land en zijn consequente investeringspolitiek in Vlaanderen en België.

Indienststelling warmtekrachtkoppelingsinstallatie

In 2013 vond de officiële indienststelling van de warmtekrachtkoppelingsinstallatie in Beerse plaats. Deze installatie zorgt voor een duurzame omzetting van aardgas in warmte en elektriciteit. De warmte wordt gebruikt voor de verwarming van een groot gedeelte van de researchgebouwen. De elektriciteit wordt gebruikt op de hele site. 

Warmtekrachtkoppeling-Beerse-1--0079-turned.jpg

Huis van Werkvermogen

HVW_logo_N.png

Janssen koos in 2013 voor het concept ‘Huis van Werkvermogen’ om zijn personeelsbeleid rond te bouwen. Het Huis van Werkvermogen is een Fins concept en focust op het werkvermogen, de mate waarin iemand goesting en kracht heeft om aan de slag te gaan en alle factoren die daarop een invloed hebben. Janssen koos voor het concept, omdat het goed aansluit bij de visie van het bedrijf. Het personeelsbeleid richt zich op het creëren van duurzame en flexibele loopbanen met werk dat past bij de verschillende levensfasen en met oog voor talent en een juiste privé-werkbalans.

European Medical Information Framework (EMIF)

Begin 2013 ging het consortiumproject ‘European Medical Information Framework’ (EMIF) van start. Het gaat om een beveiligd netwerk van databases, waarin 57 consortiumpartners hun medische gegevens met elkaar kunnen delen. EMIF streeft ernaar door deze samenwerking sneller te komen tot wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsoplossingen voor de patiënten. Het project, gelanceerd door farmabedrijf GSK en Janssen, kan rekenen op subsidies van het Innovative Medicines Initiative (IMI), Europa’s grootste publiek-private samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en de Europese Federatie van de Farmaceutische Sector (EFPIA). 

1455352_emif_logotyp.jpg

Pillcoach

iStock_000019988830_Large.jpg

In 2013 ontwikkelde Janssen, in samenwerking met artsen en verpleegkundigen, Pillcoach, een ‘hiv-medicatie therapietrouwapplicatie’ voor smartphones. De Pillcoach-app is ontwikkeld om bij te houden hoe de hiv-medicatie wordt ingenomen. In samenspraak met de hiv-behandelaar kan een innameschema worden aangemaakt en kan de app worden geactiveerd. De patiënt krijgt meldingen wanneer hij zijn medicatie moet innemen, overeenkomstig het opgestelde pillenschema. De patiënt kan aangeven of de medicatie is ingenomen en ook de redenen vermelden waarom dat eventueel niet is gebeurd. Pillcoach speelt in op de behoefte aan een effectief hulpmiddel om de therapietrouw bij de behandeling van hiv-patiënten te verbeteren.

Labyrinth Psychotica

In 2013 lanceerde onderzoeker en kunstenaar Jennifer Kanary samen met Janssen en het Fonds Psychische Gezondheid, Labyrinth Psychotica. Het bestaat uit een ‘do-it-yourself’ psychosesimulator en een labyrint, die mensen helpen begrijpen wat iemand kan ervaren tijdens een psychose. In de hoop dat dit leidt tot een beter begrip voor en een betere behandeling van de geestesziekte. The Wearable is een draagbare headset met software die iemands realiteit real time beïnvloedt. The Labyrinth is een levensecht doolhof dat tijd en ruimte op een spannende en confronterende wijze vervormt. De systemen zijn ontwikkeld met financiële steun van de Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust in samenwerking met het Fonds Psychische Gezondheid en Janssen.

iStock_000015888643Large.jpg

HepCoach

hepc_0.png

HepCoach, een online platform met diverse ondersteunende diensten, informeert en coacht patiënten, artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de behandeling van hepatitis C. Het doel is om de intensieve behandeling van hepatitis C goed te laten verlopen. Het platform omvat praktische informatie over correct medicijngebruik en een logistieke dienst die de toevoer van medicijnen ondersteunt, de arts helpt bij het opvolgen van voorschriften, patiënten een melding stuurt als de medicijnen beschikbaar zijn en apothekers helpt bij de coördinatie en informatieverlening. Bovendien biedt het patiënten die een behandeling starten de mogelijkheid ondersteuning te krijgen van een verpleegkundige, die via huisbezoek of telefonisch informatie, voorlichting en instructies geeft.

Over dit
Rapport

Welkom op deze site die rapporteert over de duurzaamheidsinitiatieven op de Janssen Campus in 2013.