De basis van de onderzoeksactiviteiten blijft de zoektocht naar geneesmiddelen die tegemoetkomen aan onbeantwoorde medische noden. Dat wil zeggen dat het bedrijf zich vooral richt op die ziektedomeinen waarvoor nog geen afdoende behandelingen beschikbaar zijn.

Janssen in België levert een uitgebreide expertise op het vlak van neurowetenschappen, oncologie en infectieziekten. Medewerkers zetten zich dagelijks in voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie van kleine moleculen op het vlak van o.a. schizofrenie, depressie, pijnbestrijding, alzheimer, hepatitis C, hiv en verschillende soorten kankers. Daarnaast is er de nieuwe groep Janssen Public Health die zich toelegt op het onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen infectieziekten en verwaarloosde tropische ziekten.

Onze belangrijkste onderzoeksgebieden

NeurowetenschappenNeurowetenschappen

Miljoenen mensen worden wereldwijd getroffen door hersenziekten, zoals schizofrenie, en leeftijdgerelateerde ziekten, zoals dementie. Janssen heeft een lange onderzoekstraditie op dit vlak met een reeks succesvolle geneesmiddelen. Toch blijven de medische behoeften bijzonder groot, mede door de snel vergrijzende bevolking. Het neurowetenschappelijk onderzoek gaat terug tot in de jaren 50, toen de eerste ontdekkingen van Dr. Paul Janssen en zijn team leidden tot de ontwikkeling van één van de eerste geneesmiddelen tegen schizofrenie. 

Dankzij steeds nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap is het mogelijk geworden om erfelijke informatie te ontrafelen en steeds beter te begrijpen. Kleine foutjes in de erfelijke informatie kunnen ziekten veroorzaken zoals alzheimer. Door die toegenomen kennis begrijpen onderzoekers beter wat er fout gaat en kan het bedrijf ook gerichter naar een oplossing zoeken. 

FOCUS

Schizofrenie, epileptie, pijn, cognitie, dementie, ....

Infectieziekten & vaccinsInfectieziekten & vaccins

Infectieziekten worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een of meer micro-organismen zoals een bacterie, een virus, een schimmel, of een afwijkend eiwit. Ondanks de vooruitgang op het gebied van infectieziekten beïnvloeden en beperken ze jaarlijks wereldwijd de levens van velen. Vanuit de wens om patiënten te helpen, zoekt het bedrijf constant naar nieuwe oplossingen, waarmee de levens van de patiënten kunnen gered en verbeterd worden.

In 2013 was het precies 10 jaar geleden dat de Janssen hiv-franchise werd opgericht. Sinds 2003 heeft deze franchise 3 geneesmiddelen op de markt gebracht. 

Janssen heeft grote vooruitgang geboekt op weg naar zijn doel om een leider in de strijd tegen hiv te worden en het verschil te maken voor mensen die leven met hiv. De franchise staat nu bekend als Infectieziekten & Vaccins en breidde ondertussen haar actieterrein uit buiten hiv en de virologie.

FOCUS

hiv/aids, hepatitis C, TBC, griep, ...

OncologieOncologie

Oncologie omvat het kennisgebied en de behandeling van kanker. Het is een van de meest gevreesde ziektes. Elk jaar krijgen 3,2 miljoen Europeanen een schokkende diagnose: kanker. Op wereldschaal loopt dat cijfer op tot 14,1 miljoen, met de sombere verwachting van 22 miljoen tegen 2032. Bij Janssen bestaat de hoop om bepaalde vormen van kanker op termijn om te zetten in vermijdbare, chronische of geneesbare ziektes, zodat ze niet langer dodelijk zijn. 

Het bedrijf wil dit bereiken door vernieuwende diagnose- en behandeloplossingen te ontwikkelen die het leven van getroffen patiënten verbeteren en verlengen. 

Naast geneesmiddelen die gericht zijn tegen de kanker, brengt Janssen ook een aantal geneesmiddelen die zich richten op het behandelen van bijkomende problemen, zoals bloedarmoede of ernstige pijn bij kankerpatiënten. Op dit moment biedt het bedrijf behandelingen aan voor prostaatkanker, multipel myeloom en zeldzame vormen van bloedkanker.

FOCUS

Borst-, long-, prostaat-, bloed-, colorectale kanker, ...

ImmunologieImmunologie

Janssen heeft een rijke geschiedenis op het vlak van het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen immunologische ziekten. Het bedrijf heeft 3 succesvolle geneesmiddelen op de markt en enkele beloftevolle stoffen in de pijplijn. Het bedrijf zet zijn zoektocht verder naar  de behandeling van complexe immunologische ziekten, zoals reumatoïde artritis, Inflammatory Bowel Syndrome (IBS), ulceratieve colitis en psoriasis.

Met behulp van nieuwe technieken en door samen te werken met andere onderzoekspartners en instituten over de hele wereld werkt Janssen aan een nieuwe generatie van behandelingen. 

Het onderzoek en de ontwikkeling spelen zich grotendeels in de VS af. 

FOCUS

Psoriasis, Inflammatory Bowel Disease, reumatoïde artritis en aandoeningen van de luchtwegen waarvoor dringend een behandeling noodzakelijk is.

Cardiovasculaire en metabole ziektenCardiovasculaire en metabole ziekten

Hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas vormen een groeiend medisch probleem in de 21ste eeuw. Verkeerde eetpatronen en een niet zo gezonde levensstijl dragen daartoe bij. 
De uitgaven in verband met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten kosten de Europese economie 192 miljard euro per jaar. Janssen richt zich op dit onderzoeksgebied om ook hier innovatieve oplossingen te kunnen aanbieden aan de mensen die lijden aan deze ziekten.

Recent werd een geneesmiddel goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van deze ziekte. 


FOCUS

Diabetes type 2, hartaandoeningen, trombose

Over
Janssen

De zorg voor de patiënt staat centraal in alles wat we doen bij Janssen. Dat is en blijft na meer dan 50 jaar onze voornaamste bestaansreden.

In de gezondheidszorg valt geen tijd te verliezen. De manier waarop we morgen diagnoses stellen, medicatie toedienen, ziekten herkennen of voorkomen, en patiënten opvolgen zal er revolutionair anders uitzien dan vandaag. Daarom zit Janssen volop in een evaluatieproces van een geneesmiddelenbedrijf naar een organisatie die totale gezondheidszorgoplossingen op maat van de individuele patiënt aanbiedt.