Een nieuwe ‘do-it-yourself’ psychose-simulator en een labyrint helpen mensen begrijpen wat iemand kan ervaren tijdens een psychose. In de hoop dat dit leidt tot een beter begrip voor en een betere behandeling van de geestesziekte. In 2013 lanceerde Janssen Labyrinth Psychotica in samenwerking met onderzoeker en kunstenaar Jennifer Kanary en het Fonds Psychische Gezondheid.

TML20121130_49819 Wearable Jennifer Kanary.jpg

Labyrinth Psychotica bestaat uit twee interactieve media platformen die de verbeelding helpen om de realiteit van een psychose na te bootsen. The Wearable is een draagbare headset met software die iemands realiteit real time beïnvloedt. De drager krijgt bijvoorbeeld opdrachten van stemmen, gaat raar bewegen of ziet misschien lichtstralen uit zijn handen komen. Zijn eigen handelingen bepalen hoe diep hij de psychose ingaat. The Labyrinth is een levensecht doolhof dat tijd en ruimte op een spannende en confronterende wijze vervormt. Stemmen lijken uit het plafond te komen, muren reageren op de aanwezigheid van de persoon en in lichtstralen verschijnen opeens volle beelden.

Testpersonen die aan de interactieve surrealistische platformen hebben deelgenomen, noemen het een zeer intense, waardevolle beleving. De systemen zijn ontwikkeld met financiële steun van Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust in samenwerking met Fonds Psychische Gezondheid en Janssen.

Sociale
Duurzaamheid

Janssen neemt de verantwoordelijkheid op zich voor zijn medewerkers, de patiënten, de lokale en internationale samenleving.

Zo wordt gewerkt aan een duurzaam inzetten van talent en gezorgd voor de fysieke en mentale gezondheid, de veiligheid en voortdurende opleiding van de medewerkers.

Patiëntenverenigingen krijgen de steun van Janssen om onafhankelijk hun projecten te kunnen realiseren. Janssen besteedt speciale aandacht aan jongeren (opleiding), informeert de buurtbewoners en engageert zich in lokale projecten.

De toegang tot en betaalbaarheid van de gezondheidszorg is een internationaal kernthema van J&J én Janssen, dat ook specifieke filantropische projecten ondersteunt.