Janssen werkt samen met de niet-gouvernementele organisatie (ngo) Sikiliza Leo. Sinds de start van het project in 2000, verzamelt het elk jaar via een campagne meer dan 60.000 euro om hiv/aids te bestrijden.

Sikiliza Leo betekent, vrij vertaald uit het Ki-Swahili, ‘luister vandaag’: vandaag nog de problemen aanpakken kan morgen een betere toekomst garanderen. De ngo biedt test- en adviesdiensten aan enkele lokale gemeenschappen, voert voorlichtingscampagnes bij jongeren, vangt wezen op en zorgt voor basisinfrastructuur, zoals proper water in de dorpen. In Oeganda is meer dan 7% van de bevolking besmet met het hiv-virus (17% van de kinderen tussen 0 en 5 jaar) en zijn sinds de jaren 80 al meer dan anderhalf miljoen slachtoffers gevallen. Als gevolg daarvan moeten naar schatting 1,7 miljoen Oegandese kinderen het zonder ouders stellen. In 2012 zijn zowat 150.000 nieuwe gevallen van hiv-besmetting vastgesteld en had 62% van de volwassenen toegang tot een behandeling, maar slechts 32% van de kinderen.

SikilizaLeo-ManSupport.jpg

Geleidelijk is het programma uitgebreid naar ondersteunende activiteiten, zoals de oprichting van kleuterscholen, watervoorziening door het aanleggen van waterputten, bevordering van de hygiëne, begeleiding van kwetsbare kinderen en weeskinderen in hun thuisomgeving, opleiding van kindermonitoren en leerkrachten, oprichting en opleiding van gezondheidsteams enz. Basisvoorzieningen die voor de mensen ter plaatse een wereld van verschil maken.

Sociale
Duurzaamheid

Janssen neemt de verantwoordelijkheid op zich voor zijn medewerkers, de patiënten, de lokale en internationale samenleving.

Zo wordt gewerkt aan een duurzaam inzetten van talent en gezorgd voor de fysieke en mentale gezondheid, de veiligheid en voortdurende opleiding van de medewerkers.

Patiëntenverenigingen krijgen de steun van Janssen om onafhankelijk hun projecten te kunnen realiseren. Janssen besteedt speciale aandacht aan jongeren (opleiding), informeert de buurtbewoners en engageert zich in lokale projecten.

De toegang tot en betaalbaarheid van de gezondheidszorg is een internationaal kernthema van J&J én Janssen, dat ook specifieke filantropische projecten ondersteunt.